Emotionele en Psychische problemen leiden tot chronische spierspanning.

March 15, 2019

Wilhelm Reich kwam tot de conclusie dat mensen met emotionele en psychische problemen ook chronische spanning hadden in hun spieren (in feite in het bindweefsel).

Reich is een van de pioniers van de neuropsychologie.

Zijn onderzoek leidde hem tot de ontdekking dat de chronische spanning te maken had met een langdurige verstoring van het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel.

Onze stressrespons (vechten en vluchten) is bedoeld voor een acute reactie, niet vals een langdurige staat. De stressrespons mobiliseert het hele systeem en is dus ook zeer energievretend.

Langdurige stress put effenaf ons lijf uit.

Chronische spanning en pijn zijn in wezen terug te leiden tot het niet meer kunnen reguleren van het sympathische zenuwstelsel (dat aanzet tot vechten en vluchten bij bedreiging).

Daar waar het sympathische zenuwstelsel leidt tot spanning (‘aanspannen voor actie’), heeft het parasympathische zenuwstelsel te maken met ontspanning en expansie.

Je hebt het parasympathische zenuwstelsel nodig om te kunnen ontspannen maar het is ook in het parasympathische systeem dat de bevriesrespons gebeurt wanneer je niet kunt vechten en vluchten. Er is dan vecht- en vluchtenergie die onderdrukt wordt. Dat is de energie die voor chronische pijn en spanning zorgt. Boosheid bijvoorbeeld hoort bij de vechtreflex.

Boosheid is een emotie die tot actie aanzet, Wanneer ze onderdrukt wordt blijft ze tegen het systeem duwen want ze wil expressie. Zo ontdekte Dr. John Sarno bijvoorbeeld dat de meeste rugklachten te maken hebben met onderdrukte boosheid, zelfs nog uit de kindertijd (zie zijn boek ‘Healing Back Pain’)

Niet alleen boosheid, maar alle onderdrukte emoties verstoren de spontane stroom van de levensenergie doorheen het lichaam.

Reich ontdekte – net als de traditionele Chinese geneeskunde dat duizenden jaren geleden als deed - dat de staat van die energiestroom in het lichaam eigenlijk fundamenteler is voor de conditie van het menselijke organisme dan gedachten en emoties over situaties.

Iemand die depressief is bijvoorbeeld heeft veel onderdrukte emotie (vaak boosheid maar ook verdriet of onmacht). Zo iemand kan zijn (haar) emotionele staat niet veranderen door alleen maar positieve gedachten te denken.

Het lichaam zal eerst oude stress moeten loslaten.

Chronische stress in het lijf is de oorzaak van de meeste fysieke maar ook van de veel emotionele en psychisce problemen.

Meer en meer ‘externe’ ingrepen zijn dan (schijnbaar) nodig, maar ze lossen nooit het fundamentele probleem op: de verstoring van het van nature zelforganiserend organisme door opgehoopte stress (weerstand).

Wat is dus het doel van het leren loslaten van chronische stress? Het is het herstel van onze natuurlijke flowstaat en dus van onze spontaniteit, onze vitaliteit, onze creativiteit, onze levenslust, onze libido, etc.)!

Als je interesse hebt om chronische stress in je lichaam te leren ontspannen, kijk dan eens op http://lerenloslaten.com/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

March 23, 2018

March 12, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by ANDREAS MOULIN. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now